Delft Support – de Wmo in Delft

Hoe houdt u zo lang mogelijk de regie over uw eigen leven? En wat als dit vanwege ouderdom of uw gezondheid (even) niet meer lukt? Kunt u zich door een (lichamelijke) beperking moeilijk zelfstandig redden in huis? Of heeft u moeite om zelfstandig te reizen en activiteiten te ondernemen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een voorziening van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Voordat u bij de gemeente komt met uw hulpvraag is het belangrijk dat u eerst zelf naar oplossingen zoekt. Wat kunt u zelf oplossen? Vraag ook aan uw familie, vrienden of buren of zij u kunnen helpen.

Bij Delft voor Elkaar kunt u terecht voor advies en ondersteuning op het gebied van welzijn. Bijvoorbeeld met vragen over sociale contacten, financiën, activiteiten in de wijk, een gezonde leefstijl, mantelzorg en vrijwilligerswerk.

Begeleiding in het ziekenhuis

Als u niet zonder begeleiding naar uw afspraak in het ziekenhuis kunt gaan, dan kunt u gebruikmaken van de vrijwillige patiëntenbegeleiding van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Via het informatiecentrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis kunt u vragen naar een vrijwilliger die in het ziekenhuis met u meeloopt als u een afspraak heeft voor arts bezoek.

U kunt de begeleiding door een gastvrouw of gastheer reserveren door voor uw bezoek telefonisch contact op te nemen of een mail sturen. Geef in dat geval uw volledige naam, geboortedatum, patiëntennummer, de datum en het tijdstip van uw afspraak en uw telefoonnummer door. U kunt zich ook altijd op de dag van uw afspraak melden bij de receptie en ter plekke vragen om begeleiding.

Kijk op onze website voor meer informatie over genoemde mogelijkheden (zie contact info).

Gehandicaptenparkeerkaart

De Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) is bedoeld voor mensen die zich vanwege een handicap niet meer dan 100 meter te voet kunnen voortbewegen.
Als u voor langere tijd (langer dan zes maanden) een probleem heeft met het lopen van deze afstand, dan kunt u voor een Europese gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking komen. Hiermee kunt u dicht bij uw bestemming parkeren op een gehandicapten parkeerplaats.

Kijk op de website voor meer informatie en aanvragen (zie contact info).

Particuliere Vervoersdienst

De vrijwilligers van de Particuliere Vervoersdienst van Delft voor Elkaar brengen ouderen die om gezondheidsredenen niet zelf voor vervoer kunnen zorgen van A naar B.
De vervoersdienst werkt met een lidmaatschap voor een vast jaarbedrag per woonadres. Daarnaast betaalt u een kilometeronkostenvergoeding aan de (vrijwillige) chauffeur, eventueel aangevuld met parkeerkosten.

De vervoersdienst is er voor:

  1. alle ouderen van 70 jaar en ouder;
  2. ouderen van 68 jaar en ouder die door blijvende beperkingen geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

Binnen Delft betaalt u een vast bedrag voor een enkele reis en voor een retourtje. Buiten Delft hanteren wij een ander tarief.

De vervoersdienst is bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 11.00 uur.

Zonnebloemauto

De Zonnebloemauto is te huur voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel of een scootmobiel. U bepaalt zelf waar en wanneer u gaat. De Zonnebloemauto kan ook familieleden of vrienden meenemen. Achterin de auto is een rolstoelplaats. Heeft u zelf geen chauffeur? De Zonnebloem heeft een pool van vrijwillige chauffeurs. Om de Zonnebloemauto te kunnen huren heb je een Zonnebloemauto-pas nodig. Deze pas kan worden aangevraagd door de persoon die gebruik maakt van een rolstoel of scootmobiel. U betaalt éénmalig administratiekosten om lid te worden.

Kijk op Zonnebloemauto voor meer informatie.

Picnic boodschappendienst

Picnic is een online supermarkt waar je boodschappen kunt bestellen. Ze werken met elektrische bezorgautootjes en rekenen geen kosten voor de bezorging. Met de Picnic app kun je zien hoe laat zij voor je deur staan.

Fietsregeling Gemeente Delft

Gaat jouw kind naar school en heb je een laag inkomen? Misschien kun je dan in aanmerking komen voor de fietsregeling. De vergoeding is een vast bedrag, afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Kijk op Fietsregeling Delft voor meer informatie.

Gehandicaptenparkeerplaats

Bent u minder valide? Dan kunt u een individuele gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Bij deze parkeerplaats staat het kenteken van uw voertuig vermeld. Zo kan iedereen zien dat deze plaats alleen voor u is.
Soms vraagt de gemeente medisch advies aan bij GGD Haaglanden. Zo kan de gemeente beoordelen of u een eigen parkeerplaats krijgt. U bent verplicht hieraan mee te werken.

Kijk op Gehandicaptenparkeerplaats voor meer informatie.

Regiotaxi Haaglanden

Regiotaxi Haaglanden is een vorm van openbaar vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Een taxi voor een prijs die tussen die van het gewone openbaar vervoer en de taxi ligt. De Regiotaxi haalt u op bij de voordeur en brengt u tot de deur van uw bestemming. Regiotaxi Haaglanden is voor iedereen beschikbaar, maar is speciaal gericht op reizigers met een mobiliteitsbeperking. Soms deelt u de taxi met andere reizigers, u rijdt dan maximaal 30 minuten om.
Kunt u door een beperking geen gebruikmaken van het gewone openbaar vervoer? Neem dan contact op met Delft Support of bel 14015 voor een Wmo pas voor de Regiotaxi. U betaalt dan een lager tarief.

Doel Delfland – Jorisweg

Bij Doel Delfland kun je terecht voor onder meer hulp bij re-integratie, het opdoen van werkervaring, een zinvolle dagbesteding en preventietrainingen. Maar je kunt ook binnenlopen voor een praatje en een kop koffie op een van onze inlooplocaties. Het Doel-gebouw aan de Sint Jorisweg is de hoofdlocatie van Doel Delfland.

In het Doel gebouw vind je onder meer: begeleiding, dagactiviteiten, inloop, printmedia & design, vervoersdienst, beautysalon en sport.
Op andere locaties op het terrein vind je nog meer Doel activiteiten: preventie in gebouw de Barones, de tuin, Historisch Joris (museum, arts & gifts), het Grand Café en restaurant.

Kijk op Doel Delfland voor meer informatie.