Buurtgezinnen in Delft

Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken (vraaggezinnen) aan een stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.

Kijk op Buurtgezinnen in Delft voor meer informatie.

Nederlandse Taalcursus in de Wending

Stichting Misa biedt twee keer per week taalondersteuning en een taalcursus Nederlandse taal met een begintoets en eindtoets in wijkcentrum de Wending. Maar dat is niet alles! Naast de taallessen organiseren ze ook workshops, lezingen, informatiebijeenkomsten en maatschappelijke activiteiten. Bij Misa leert u niet alleen de Nederlandse taal foutloos schrijven en spreken, maar u krijgt ook de kans om meer zelfvertrouwen op te bouwen voor uw werk en dagelijks leven. U zult uzelf beter kunnen presenteren en gemakkelijker kunnen communiceren met anderen.

Er is kinderopvang aanwezig tijdens de lesuren.

Kijk voor meer informatie op Taalcursus Stichting Misa

Let it Go koor, een vrouwenkoor met maatwerk

Let it Go koor is opgericht door iemand die door een fysieke beperking belemmerd werd in het zingen in een koor. Het doel van Let it Go is iedereen mee te laten zingen, ongeacht de beperking. Leden mogen tijdens repetities en de korte optredens van maximaal 20 minuten zitten of staan, met (vergrote) tekst/ bladmuziek of zonder tekst/ bladmuziek.
Ze verdiepen zich momenteel in de mogelijkheden voor mensen met een visuele en/of gehoorbeperking. Er wordt gerepeteerd in een rolstoeltoegankelijke ruimte bij Basalt o.l.v. professioneel dirigente Félice van der Sande.
Zingen is goed en gezond en draagt bij aan taalontwikkeling. Voor vrouwen die inburgeren kan dit koor ook betekenisvol zijn. Enerzijds vanwege de bijdrage aan het taalgevoel, anderzijds vanwege de sociale contacten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zingen bijdraagt aan positieve gevoelens. Na een repetitie gaan de leden met veel meer energie naar huis. Iedereen is welkom, mits hij/zij niet vals zingt.

Vertaalservice Delft voor Elkaar

De vrijwilligers van de VertaalService van Delft voor Elkaar zetten zich belangeloos in om de gesprekken tussen medewerkers van organisaties en Delftenaren, die geen of onvoldoende Nederlands spreken, te vertalen.

Veel talen

De VertaalService heeft vrijwilligers die kunnen vertalen naar of vanuit het Arabisch, Berbers, Engels, Farsi/Pastho/Urdu, Koerdisch/Turks, Portugees en Tingrinya/Amharic.

Vertaalverzoeken

Medewerkers van organisaties kunnen een vertaalverzoek indienen via de mail. Stuur hiervoor een mail aan de Receptie van Delft voor Elkaar (zie contact info).

De vertaaldienst is gratis. Wel verwacht Delft voor Elkaar dat organisaties die gebruik maken van de vertaalservice hun cliënten informeren en motiveren om aan taalactiviteiten mee te doen.
Het is fijn dat er vrijwillige vertalers zijn die organisaties en anderstaligen helpen om elkaar te begrijpen. Toch blijft Nederlands spreken, voor wie in Nederland woont, noodzakelijk om deel uit te maken van de samenleving. Hoe beter je zelf Nederlands spreekt, des te makkelijker je contact maakt met de mensen om je heen; taal verbindt!

Taal Sociaal in De Vleugel

Delft voor Elkaar organiseert op twee locaties taallessen voor inwoners van Delft voor wie de Nederlandse taal niet de moedertaal is: in wijkcentrum De Vleugel en in wijkcentrum Het Buitenhuis.

Waarom Taal Sociaal?

Bij Taal Sociaal kun je de Nederlandse taal in een rustige en gezellige omgeving samen met anderen oefenen. In een kleine groep leer je beter praten, lezen en schrijven. Iedereen in de groep komt aan het woord en kan vragen stellen. Bij Taal Sociaal verbeter je niet alleen je Nederlands maar ook je kennis over de Nederlandse samenleving en cultuur.

Voor wie?

De lessen zijn gericht op mensen die al een basiskennis hebben van de Nederlandse taal. De lessen worden gegeven door vrijwilligers.

Cursusduur

September t/m juni (1x per week 2 uur les). Tussendoor instromen is mogelijk.

Kosten

25,- per cursusjaar (incl. koffie/thee)

Spreekuur en inschrijven

Je kunt zonder afspraak binnenlopen bij het inloopspreekuur in wijkcentrum De Vleugel (Aart van der Leeuwlaan 4): woensdag van 13.00 tot 15.00 uur en op afspraak.

Voor meer informatie zie de Taal Sociaal flyer of stuur een mail (zie contact info).

Leslocaties

Wijkcentrum De Vleugel, Aart van der Leeuwlaan 4, Delft
Wijkcentrum Het Buitenhuis – Buitenhofdreef 274, Delft

Taal Sociaal in Het Buitenhuis

Delft voor Elkaar organiseert op twee locaties taallessen voor inwoners  van Delft voor wie de Nederlandse taal niet de moedertaal is: in wijkcentrum De Vleugel en in wijkcentrum Het Buitenhuis.

Waarom Taal Sociaal?

Bij Taal Sociaal kun je de Nederlandse taal in een rustige en gezellige omgeving samen met anderen oefenen. In een kleine groep leer je beter praten, lezen en schrijven. Iedereen in de groep komt aan het woord en kan vragen stellen. Bij Taal Sociaal verbeter je niet alleen je Nederlands maar ook je kennis over de Nederlandse samenleving en cultuur.

Voor wie?

De lessen zijn gericht op mensen die al een basiskennis hebben van de Nederlandse taal. De lessen worden gegeven door vrijwilligers.

Cursusduur

September t/m juni (1x per week 2 uur les). Tussendoor instromen is mogelijk.

Kosten

25,- per cursusjaar (incl. koffie/thee)

Spreekuur en inschrijven

Je kunt zonder afspraak binnenlopen bij het inloopspreekuur in wijkcentrum De Vleugel: woensdag van 13.00 tot 15.00 uur en op afspraak.

Voor meer informatie zie de Taal Sociaal flyer of stuur een mail (zie contact info).

Leslocaties

Wijkcentrum de Vleugel, Aart van der Leeuwlaan 4, Delft

Wijkcentrum het Buitenhuis – Buitenhofdreef 274, Delft

Moedergroep Wippolder

Deze groep is voor moeders die het fijn vinden om andere moeders te ontmoeten, of samen over het opvoeden van de kinderen te praten en even uit de dagelijkse sleur te zijn. Kinderen waarvoor geen oppas is, mogen mee komen.

Onder het genot van een kopje thee of koffie bespreek je met elkaar onderwerpen zoals opvoeden, school, schoolkeuze en vrijetijdsbesteding van en met de kinderen.
Heb je vragen waar niet direct een antwoord op is, dan denkt de begeleider van de groep graag met je mee; twee weten meer dan één.

Lijkt het je iets? Kom gerust langs. Er staat een kopje koffie of thee met koekjes voor je klaar. Tijdens de bijeenkomsten van de moedergroep kun je op een ontspannen en rustige manier ook conversatielessen volgen om je Nederlands te verbeteren.

Dag/tijd

Woensdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur.

Delft MaMa

Ben jij een niet-Nederlandse vrouw en ben jij zwanger? Heb jij een moeilijke zwangerschap en/of bevalling? Heb jij weinig sociale contacten?

Delft MaMa helpt aanstaande moeders uit andere landen om bekend te worden met Nederlandse instellingen, faciliteiten en ook opvattingen en gebruiken rondom zwangerschap en de periode erna. Als je nog niet genoeg Nederlands spreekt, kan het handig zijn als iemand je de weg wijst. Ze kunnen je informeren over zwangerschapszorg, opvoeding van kinderen, kinderopvang en nog veel meer.

Delft MaMa biedt ook een buddy programma aan om vrouwen te begeleiden. Daarnaast verwijzen ze naar professionele instellingen, bouwen ze netwerken van internationale en Nederlandse vrouwen en organiseren ze evenementen zoals een babyinformatie beurs.

Koffie NL bij de Jessehof

Vluchtelingen die als statushouder in Delft zijn komen wonen, willen graag Delftenaren leren kennen en Nederlands oefenen in gewone gesprekjes. Elke week op woensdagochtend komen ze in kleine groepjes koffiedrinken en (Nederlands) kletsen in de Jessehof. Zo krijgen Delftenaren de gelegenheid om elkaar te leren kennen. Er zijn verhalen over andere landen, ervaringen over inburgeren en kennismaken met Nederland. De vluchtelingen horen hoe Nederlanders leven en werken. Ze leren daardoor sneller Delft kennen en breiden hun kennissenkring uit. Kom langs bij KoffieNL en knoop een gesprek aan. Vergeet de grenzen én ontdek de rijkdom ervan.

Kijk op Delftse Buur KoffieNL voor meer informatie.

Taalschool Rijswijk Delft

Er is een vestiging van de Taalschool Rijswijk in Delft. De school biedt inburgeringstrajecten, taalonderwijs en begeleiding aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.

Taalschool Rijswijk hecht veel waarde aan het persoonlijk contact met de cursisten. Met de deelnemer wordt een uitvoerige intake gehouden, waarin gekeken wordt naar de wensen en mogelijkheden van de deelnemer.

De Taalschool biedt meer dan alleen taallessen. Zij ondersteunt de deelnemers bij het opstellen en uitvoeren voor hun plan voor de toekomst. Dat kan gericht zijn op het vinden van een baan, een passende studie of een leerwerktraject. Aan de hand van dit plan worden de taaltrajecten en eventueel aanvullende modules aangeboden.