Maaltijdgroep in de Hofkerk

Eén keer per maand verzorgt een enthousiaste maaltijdgroep een heerlijke warme maaltijd in de Hofkerk. Samen eten staat borg voor ontmoeting en contact met elkaar. Na afloop van de maaltijd wordt dat contact voortgezet onder het genot van een kopje koffie of thee.

U bent van harte welkom, maar het is fijn als u zich even van tevoren aanmeldt. Voor de maaltijd wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd. Deze activiteit wordt georganiseerd vanuit de Protestantse Gemeente Delft.

Kijk op Maaltijdgroep in de Hofkerk voor meer informatie.

Uitclub

Bij de Uitclub ontmoeten actieve senioren elkaar. De thuisbasis van de club is Wijkcentrum Wippolder. De deelnemers komen daar eens per zes weken bij elkaar en bespreken dan wat er de volgende zes weken ondernomen gaat worden. Museumbezoek, stedentrip, wandeltocht met of zonder gids door stad, dorp of wijk, bioscoopbezoek, theater, een fietstocht, enz.

Binnen de Uitclub is vast wel iemand met dezelfde interesse en kunt u afspreken samen iets de gaan doen. Een vaste vrijwilliger ondersteunt en coördineert de groep.

U bent van harte welkom.

Voor meer informatie kunt u bellen (’s avonds) of mailen met Chiara Tafuni (zie contact info).

Eigen Bijdrage Wmo

Heeft u een individuele voorziening van de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) zoals huishoudelijke hulp, woningaanpassing of een scootmobiel? Dan betaalt u hierover een eigen bijdrage per vier weken. Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) int de eigen bijdrage. Als u een AV-Delft ziektekostenverzekering heeft, dan wordt de eigen bijdrage Wmo vergoed door uw ziektekostenverzekering.

Voor vragen neemt u contact op via het contactformulier.

Beschermd wonen – Delft Support

Kunt u vanwege psychische of maatschappelijke problemen (tijdelijk) niet zelfstandig wonen? Dan is er Beschermd Wonen. Bij Beschermd Wonen is er altijd een begeleider aanwezig. Ook als u hulp nodig heeft op onvoorspelbare momenten. Er staat altijd iemand klaar om u te helpen met dingen die voor u moeilijk zijn, zowel overdag als in de nacht. Beschermd Wonen gaat uit van de mogelijkheden die u heeft. Wat u zelfstandig kunt, doet u zelf. De begeleider helpt bij praktische zaken en is er om problemen te voorkomen.

Denkt u dat u voor Beschermd Wonen in aanmerking komt? Dan kunt u zich aanmelden voor een Wmo-voorziening bij Delft Support. Na uw melding onderzoekt Delft Support uw situatie en beslist of u in aanmerking komt voor Beschermd Wonen.

Kijk op Beschermd Wonen voor meer informatie.

Delft Support – de Wmo in Delft

Hoe houdt u zo lang mogelijk de regie over uw eigen leven? En wat als dit vanwege ouderdom of uw gezondheid (even) niet meer lukt? Kunt u zich door een (lichamelijke) beperking moeilijk zelfstandig redden in huis? Of heeft u moeite om zelfstandig te reizen en activiteiten te ondernemen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een voorziening van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Voordat u bij de gemeente komt met uw hulpvraag is het belangrijk dat u eerst zelf naar oplossingen zoekt. Wat kunt u zelf oplossen? Vraag ook aan uw familie, vrienden of buren of zij u kunnen helpen.

Bij Delft voor Elkaar kunt u terecht voor advies en ondersteuning op het gebied van welzijn. Bijvoorbeeld met vragen over sociale contacten, financiën, activiteiten in de wijk, een gezonde leefstijl, mantelzorg en vrijwilligerswerk.

Huishoudelijke hulp

Wat kunt u doen als u door een ziekte of beperking niet meer in staat bent om uw woning schoon te maken? Als u langdurige hulp bij het huishouden nodig heeft en er is niemand in uw omgeving om u in het huishouden te helpen, dan kunt u zich aanmelden voor een Wmo-voorziening. Heeft u kortdurend hulp bij het huishouden nodig, bijvoorbeeld na een operatie of als u als mantelzorger minimaal 8 uur per week of langer dan 3 maanden voor iemand zorgt, dan kunt u gebruikmaken van de basisvoorziening huishoudelijke hulp.

Kijk op huishoudelijke hulp van Delft Support voor meer informatie.

Voor langdurige hulp bij het huishouden via een Wmo-voorziening betaalt u een eigen bijdrage. Deze betaalt u elke maand gedurende de periode dat u de hulp ontvangt. De hoogte van de eigen bijdrage is voor iedereen gelijk. Maakt u gebruik van de basisvoorziening huishoudelijke hulp, dan betaalt u een vast laag tarief per uur voor maximaal 40 uur per jaar. De gemeente betaalt de rest.

Hulp bij zelfstandig blijven wonen: dagbesteding

Wat kunt u doen als u zich eenzaam voelt of als u het door psychische problemen moeilijk vindt om uw dag door te komen?

Er zijn in Delft verschillende organisaties waar u terecht kunt voor een goede en zinvolle dagbesteding. Delft voor Elkaar organiseert activiteiten en bijeenkomsten voor verschillende doelgroepen.

Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u zich aanmelden voor een Wmo-voorziening. Na uw melding neemt Delft Support contact met u op en zal samen met u naar een passende oplossing zoeken.

Kijk op Begeleiding en Dagbesteding voor meer informatie.

Hulp bij zelfstandig blijven wonen: dagelijkse zaken regelen

Wat kunt u doen als het u niet meer lukt om uw dagelijkse zaken te regelen? Bijvoorbeeld door een psychische, psychiatrische of verstandelijke beperking?
U kunt hierover praten met uw familie en andere naasten; soms kan iemand in uw directe omgeving steun bieden.
Delft heeft een aantal instanties die u kunnen helpen:

Kunt u niet bij deze instanties terecht en is er niemand in uw omgeving om te helpen? Dan kunt u zich aanmelden voor een Wmo-voorziening. Mogelijk komt u in aanmerking voor individuele begeleiding. Na uw melding neemt de gemeente contact met u op. Voor de hulp betaalt u een eigen bijdrage.

Kijk op Begeleiding en Dagbesteding voor meer informatie.

Kortdurend verblijf of respijtzorg

Bent u mantelzorger en verleent u langdurig en intensief zorg aan een dierbare? Met respijtzorg of kortdurende zorg laat u zich tijdelijk vervangen door een professionele zorgverlener. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u overbelast dreigt te worden of als u tijdelijk niet in staat bent om de zorg te geven die nodig is.

Respijtzorg is bedoeld om u als mantelzorger te ontlasten, zodat u de zorgtaken beter kunt volhouden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor respijtzorg: opvang buitenshuis, zoals dagopvang, logeerhuizen of een zorgboerderij.
Bij kortdurend verblijf kan de persoon voor wie u zorgt een deel van de week in een zorginstelling logeren.

Strandgoed ter Heijde bijvoorbeeld biedt beide vormen van zorg aan. U heeft daar geen Wmo indicatie voor nodig, en betaalt per dag een eigen bijdrage.

Er zijn grenzen aan hoe lang respijtzorg en kortdurend verblijf kan duren. Bij langduriger gebruik is er sprake van een opname en heeft u een indicatie nodig voor de Wet Langdurige Zorg.

Deel uw zorgen met uw familie, buren of vrienden. Wellicht kunnen zij u (tijdelijk) helpen. Komt u er niet zelf uit of met hulp van anderen? Dan kunt u contact opnemen met Delft Support voor een Wmo-voorziening. Na uw melding neemt de gemeente contact met u op. Voor de zorg betaalt u een eigen bijdrage.

Kijk op Wmo voor meer informatie over de Wmo.

Team Jeugd – Delft Support

Als je hulp nodig hebt bij het opvoeden van je kinderen kun je je aanmelden bij Team Jeugd van Delft Support. Iedereen met een vraag over kinderen en jongeren tot 23 jaar kan er terecht voor hulp en advies over opvoeden en opgroeien; en ook over lichamelijke en verstandelijke beperkingen, geestelijke gezondheidszorg, verslaving en schulden.
Medewerkers van Delft Support zoeken samen met jou naar een oplossing.

Kijk op Team Jeugd van Delft Support voor meer informatie.