Instituut Sociaal Raadslieden

De Sociaal Raadslieden zijn er als u het lastig vindt om brieven van instanties te lezen of te begrijpen. Of als u vragen of problemen heeft op het gebied van werk, inkomen, wonen, personen- en familierecht (zoals bij echtscheiding), vreemdelingenrecht, consumentenrecht, zorginstellingen, belasting en toeslagen. Ze geven informatie en advies en kunnen helpen bij het schrijven van een brief of bezwaarschrift.

Eenvoudige vragen kunt u telefonisch stellen.
Voor ingewikkelde vragen kunt u een afspraak maken of vul het intakeformulier in op de website. Er kan een wachttijd zijn van 1,5 tot 2 weken.

Let op: de Sociaal Raadslieden doen geen arbeidsrechtzaken. Hiervoor kunt u terecht bij het inloopspreekuur van Stichting Wetswinkel Delftland of Het Juridisch Loket

Kijk ook op de website van het Instituut Sociaal Raadslieden (zie contact info) voor meer informatie.

Formulierenbrigade Delft voor Elkaar

Vindt u het moeilijk om een formulier in te vullen? Misschien kent u iemand die u daarbij kan helpen.
Komt u er samen niet uit, dan kunt u een afspraak maken bij de Formulierenbrigade.
Voor hulp van de Formulierenbrigade heeft u een geldige DigiD nodig. U kunt deze aanvragen via DigiD

Formulieren waarmee de Formulierenbrigade u kan helpen zijn o.a.:

  • Aanvraag van de AV Delft
  • Controleren van uw toeslagen
  • Kwijtschelding RBG
  • Inschrijving Woonnet Haaglanden
  • Aanvraag bijzondere bijstand
  • Aanvraag bijstandsuitkering
  • Toeslagenwet UWV
  • Toeslagen belastingdienst.

Afspraak maken

Het maken van een afspraak kan telefonisch of via de mail (zie contact info)

Kijk voor meer informatie op Geld en Formulieren

Geld en formulieren Delft voor Elkaar

Heb je vragen of problemen rond financiën en administratie? Vind je het moeilijk je administratie op orde te houden? Moeite met formulieren invullen, instanties bellen of brieven begrijpen? De medewerkers en vrijwilligers van Delft voor Elkaar staan voor je klaar.

Kijk voor meer informatie op Geld en Formulieren

Interkerkelijk Sociaal Fonds ISF

Zit u in een financiële noodsituatie? Misschien kan het Interkerkelijk Sociaal Fonds (ISF) u hulp bieden. Het ISF helpt alleen in zeer urgente noodsituaties waarin er geen andere hulp mogelijk is. Dit kan in de vorm van een gift of een lening.
Het ISF betaalt niet uw boetes en verstrekt geen leningen voor het inrichten van woningen. Uiteraard kunnen er zich specifieke (niet te voorziene) uitzonderingsgevallen voordoen. Dan kan gezocht worden naar een oplossing. De aanmelding voor het spreekuur kan gedaan worden door een hulpverlenende instantie of door uzelf via de mail, via de website of door een brief te sturen aan het ISF. Na aanmelding moet u zelf een bezoek brengen aan het spreekuur van het ISF om een toelichting te geven. Daarna besluit het ISF of u in aanmerking kunt komen voor een financiële bijdrage.

Eigen Bijdrage Wmo

Heeft u een individuele voorziening van de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) zoals huishoudelijke hulp, woningaanpassing of een scootmobiel? Dan betaalt u hierover een eigen bijdrage per vier weken. Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) int de eigen bijdrage. Als u een AV-Delft ziektekostenverzekering heeft, dan wordt de eigen bijdrage Wmo vergoed door uw ziektekostenverzekering.

Voor vragen neemt u contact op via het contactformulier.

Delft Support – de Wmo in Delft

Hoe houdt u zo lang mogelijk de regie over uw eigen leven? En wat als dit vanwege ouderdom of uw gezondheid (even) niet meer lukt? Kunt u zich door een (lichamelijke) beperking moeilijk zelfstandig redden in huis? Of heeft u moeite om zelfstandig te reizen en activiteiten te ondernemen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een voorziening van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Voordat u bij de gemeente komt met uw hulpvraag is het belangrijk dat u eerst zelf naar oplossingen zoekt. Wat kunt u zelf oplossen? Vraag ook aan uw familie, vrienden of buren of zij u kunnen helpen.

Bij Delft voor Elkaar kunt u terecht voor advies en ondersteuning op het gebied van welzijn. Bijvoorbeeld met vragen over sociale contacten, financiën, activiteiten in de wijk, een gezonde leefstijl, mantelzorg en vrijwilligerswerk.

Hulp bij zelfstandig blijven wonen: dagelijkse zaken regelen

Wat kunt u doen als het u niet meer lukt om uw dagelijkse zaken te regelen? Bijvoorbeeld door een psychische, psychiatrische of verstandelijke beperking?
U kunt hierover praten met uw familie en andere naasten; soms kan iemand in uw directe omgeving steun bieden.
Delft heeft een aantal instanties die u kunnen helpen:

Kunt u niet bij deze instanties terecht en is er niemand in uw omgeving om te helpen? Dan kunt u zich aanmelden voor een Wmo-voorziening. Mogelijk komt u in aanmerking voor individuele begeleiding. Na uw melding neemt de gemeente contact met u op. Voor de hulp betaalt u een eigen bijdrage.

Kijk op Begeleiding en Dagbesteding voor meer informatie.

Jongerenacademie

Ben je tussen de 18 en 27 jaar en heb je vragen over school, werk of geld?
De Jongerenacademie helpt jou werk te vinden, terug te gaan naar school of andere oplossingen te vinden voor je problemen.

  • Bijvoorbeeld: Je gaat niet meer naar school, wat moet je nu gaan doen?
  • Je zoekt een baan, maar hoe pak je dat aan?
  • Je weet niet welke opleiding je moet gaan volgen
  • Je hebt schulden of andere problemen met geld
  • Je hebt vragen over een uitkering

Stuur een WhatsApp naar 06 4000 9349 met je vraag, maak online een afspraak of bel 14015. Tijdens het eerste gesprek worden al je problemen in kaart gebracht en wordt bekeken wat je zelf en wat de gemeente voor je kan doen. Er zijn verschillende dingen mogelijk, zoals de trainingen van de Jongerenacademie en de speciale werktrajecten bij Werkse! voor jongeren.

Kijk op Jongerenacademie voor meer informatie.

Stichting Gezinshereniging Vluchtelingen Delft

De Stichting Gezinshereniging Vluchtelingen Delft (SGVD) helpt het samenbrengen van gezinnen van vluchtelingen financieel mogelijk te maken. Zij beheren een fonds door het werven van donaties en giften van Delftenaren en werken daarbij samen met Participe Delft. Zij verzorgen de aanvragen van vluchtelingen die als statushouder in Delft zijn komen wonen en van de IND toestemming hebben gekregen hun gezin over te laten komen. De stichting SGVD vergoedt dan de tickets. De bijdrage is een gift, geen lening.

Thuisbegeleiding Limor

Limor ondersteunt en begeleidt mensen die geen thuis meer hebben, die hun huis dreigen te verliezen, of die door psychische problemen moeite hebben met zelfstandig wonen.
Limor biedt in Delft individuele begeleiding. Individuele begeleiding is er voor mensen die problemen hebben in de eigen woonsituatie. Het huis op orde houden, met het huishoudgeld uitkomen, met instanties omgaan, schulden oplossen.
Voor thuisbegeleiding van Limor heeft u een wmo-voorziening nodig van Delft Support